Odcinek KL jest średnicą okręgu o środku O, a odcinek NM cięciwą tego okręgu. Jaką miarę ma kąt\(\displaystyle{ \alpha}\) ?
Dołączam rysunek
Kąty w okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Kąty w okręgu
Połącz \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ M}\). Ile wynosi \(\displaystyle{ \sphericalangle KML}\)? A ile \(\displaystyle{ \sphericalangle KMN}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem środkowym opisanym na tym samym łuku co \(\displaystyle{ \sphericalangle KMN}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem środkowym opisanym na tym samym łuku co \(\displaystyle{ \sphericalangle KMN}\)