okrąg opisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

okrąg opisany

Post autor: bartek5 »

Oblicz odległość między środkami okręgu wpisanego i opisanego dla trójkąta, którego boki mają długość 30, 30, 48.

\(\displaystyle{ 24^{2} + h^{2}= 30^{2}}\)
\(\displaystyle{ h=18}\)
\(\displaystyle{ R=8}\)-okręgu wpisanego
\(\displaystyle{ r=?}\)-okręgu opisanego
Jak obliczyć promień okręgu opisanego?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

okrąg opisany

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ P=0,5O_b\cdot r}\) (gdzie \(\displaystyle{ O_b}\) - obwód wielokata w który da się wpisać okrąg)
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

okrąg opisany

Post autor: bartek5 »

wyjdzie 16?
ODPOWIEDZ