pole trójkąta równoramiennego prostokątnego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

pole trójkąta równoramiennego prostokątnego

Post autor: Persephone »

Środkowa pprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta prostokątnego ma długość 5. Oblicz pole tego trójkąta.

Mnie wyszło pole równe 25, w książce jest pole równe 10. Który wynik jest ok?
Awatar użytkownika
Mu?ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 sty 2010, o 20:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 4 razy

pole trójkąta równoramiennego prostokątnego

Post autor: Mu?ek »

Zasadniczo to ten z książki. Oznaczmy połowę ramienia jako x, czyli ramię ma 2x. Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2+(2x)^2=5^2\\5x^2=25\\x=\sqrt{5}\\
P=\frac{(2x)^2}{2}=2x^2=10}\)
Awatar użytkownika
Persephone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 114
Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 1 raz

pole trójkąta równoramiennego prostokątnego

Post autor: Persephone »

Faktycznie. Walnęłam się w momencie rysowania (zamiast narysować środkową z wierzchołka kąta ostrego to narysowałam ją z wierzchołka kąta prostego). Dzięki
ODPOWIEDZ