Kąt BAC trójkąta ABC ma miarę 13*, a kąt ACB miarę 119*. Wysokość CD dzieli bok AB na dwa odcinki, z których krótszy ma długość 25cm. Oblicz długość boku AC.
Nie wiem jak to trzeba zrobić.
długość boku trójkąta
- Persephone
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 4 razy
długość boku trójkąta
Sadzę że to trzeba z trygonometrii (no bo jak inaczej?)
Robisz rysunek i widzisz (liczysz) przy A jest 48 stopni (180-13-119) a w trójkącie ACD bok AD będzie miał właśnie 25cm
\(\displaystyle{ \frac{25}{x}=\cos48 \Leftrightarrow x= \frac{25}{\cos48}}\)
\(\displaystyle{ \cos48 \approx0.669}\)
To chyba na tyle! Powodzenia
Robisz rysunek i widzisz (liczysz) przy A jest 48 stopni (180-13-119) a w trójkącie ACD bok AD będzie miał właśnie 25cm
\(\displaystyle{ \frac{25}{x}=\cos48 \Leftrightarrow x= \frac{25}{\cos48}}\)
\(\displaystyle{ \cos48 \approx0.669}\)
To chyba na tyle! Powodzenia
- Persephone
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 1 raz