Dość pilnie potrzebuję uzasadnienia - a nigdzie nie mogę znaleźć - wzoru na pole trójkąta:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot b \cdot c \cdot sin \alpha = \frac{1}{2} \cdot a \cdot c \cdot sin\beta= \frac{1}{2} \cdot a \cdot b \cdot sin \gamma}\)
Dzięki za pomoc!
Dowód wzoru na pole trójkąta
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Dowód wzoru na pole trójkąta
Weźmy dowolny trójkąt ABC, gdzie AB=c, AC=b, BC=a oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle A=\alpha, \ \sphericalangle =\beta, \ \sphericalangle C=\gamma}\)
Poprowadźmy wysokość (h) z punktu C na podstawę AB, wtedy \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{h}{b} \Rightarrow h=sin \alpha b}\).
Stąd pole trójkąta ABC jest równe \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} AB \cdot h \Leftrightarrow \frac{1}{2} c \cdot b \cdot sin\alpha}\).
Pozostałe wzory analogicznie.
Poprowadźmy wysokość (h) z punktu C na podstawę AB, wtedy \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{h}{b} \Rightarrow h=sin \alpha b}\).
Stąd pole trójkąta ABC jest równe \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} AB \cdot h \Leftrightarrow \frac{1}{2} c \cdot b \cdot sin\alpha}\).
Pozostałe wzory analogicznie.