ad.11.
Oblicz obwodu trojkata rownobocznego ktorego wysokosc ma dlugosc 9.
zad.13
Na planie w skali 1:100 dzialka w ksztalcie kwadratu ma pole rowne \(\displaystyle{ 72cm^{3}}\). Oblicz dlugosc przekatnej dzialki. Wynik podaj w metrach
zad.14.
Oblicz pole rownolegloboku o bokach dlugosc 1 i 4 cm oraz kacie rozwartym o mierze 150 stopni.
zad.15.
W okrag wpisano trojkat ABC taki ze kat BAC= \(\displaystyle{ 50^{o}}\) i kat ABC= \(\displaystyle{ 70^{o}}\) . Przez wierzcholek C przeprowadzono styczna do okregu przecinajaca przedluzenie boku AB w punkcie D. Oblicz miary katow trojkata BCD.
Stosunek dlugosci przekatnych rombu, ktorego bok ma dlugosc 8cm jest rowny 4:3. Oblicz pole tego rombu.
Z gory dzieki za rozwiazanie ktoregokolwiek zadania.
zad.2.
Liczby 8,15,x sa dlugosciami bokow trojkata prostokatnego gdy:
a) \(\displaystyle{ x=17}\)
b) \(\displaystyle{ x=\sqrt{161}}\)
c) \(\displaystyle{ x=17 x=161}\)
d) \(\displaystyle{ x=\sqrt{17} \ i \ x=161}\)
zad.3.
Wysokosc trojkata rownobocznego jest rowna \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\). Obwod tego trojkata wynosi:
a)4
b)3
c)\(\displaystyle{ 12\sqrt{3}}\)
d)12
zad.6.
Dany jest prostokat majacy boki o dlugosci 4 i 8 cm. Srodki bokow prostokata sa wierzcholkami rombu. Pole tego rombu jest rowne:
a)16
b)20
c)28
d)32.
zad.7.
Suma miar katow srodkowego i wpisanego opartycyh na tym samym luku jest rowna 126 stopni. Miara kata srodkowego wynosi
\(\displaystyle{ a)42^{o}\\
b)21^{o}\\
c)63^{o}\\
d)80^{o}}\)
Obliczenie obwodu i pola rownloegloboku
- josep6
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
Obliczenie obwodu i pola rownloegloboku
zad. 11
h=9
\(\displaystyle{ h=\frac{a \sqrt{3} }{2}=9}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}=18}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{18}{\sqrt{3}}=6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}=\frac{(6\sqrt{3})^{2}\sqrt{3}}{4}=27\sqrt{3}}\)
zad. 14
Suma miar kątów w czworokącie to 360 stopni. Skoro oba kąty rozwarte mają miary 150, to kąt ostry ma miarę:
\(\displaystyle{ \alpha =360^{\circ}-300^{\circ}:2=30^{\circ}}\)
wysokość h obliczamy z funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ sin30^{\circ}=\frac{h}{1} \Rightarrow h=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=4h=4 \cdot \frac{1}{2}=2}\)
h=9
\(\displaystyle{ h=\frac{a \sqrt{3} }{2}=9}\)
\(\displaystyle{ a\sqrt{3}=18}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{18}{\sqrt{3}}=6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}=\frac{(6\sqrt{3})^{2}\sqrt{3}}{4}=27\sqrt{3}}\)
zad. 14
Suma miar kątów w czworokącie to 360 stopni. Skoro oba kąty rozwarte mają miary 150, to kąt ostry ma miarę:
\(\displaystyle{ \alpha =360^{\circ}-300^{\circ}:2=30^{\circ}}\)
wysokość h obliczamy z funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ sin30^{\circ}=\frac{h}{1} \Rightarrow h=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=4h=4 \cdot \frac{1}{2}=2}\)