Uzasadnij wzór na pole trójkąta P=1/2r(a+b+c)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Robbiex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 1 gru 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rz-ów
Podziękował: 1 raz

Uzasadnij wzór na pole trójkąta P=1/2r(a+b+c)

Post autor: Robbiex »

Potrafiłby to ktoś dowieść, albo ma ktoś może link do dowodu?

Uzasadnij wzór na pole trójkąta \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} r \cdot (a+b+c)}\) gdzie r to długość promienia okręgu wpisanego w trójkat ABC, natomiast a, b i c to długości boków trójkąta.

Z góry wielkie, wielkie dzięki!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Uzasadnij wzór na pole trójkąta P=1/2r(a+b+c)

Post autor: piasek101 »

Rysunek - pole największego trójkąta to suma pól trzech mniejszych.
Elminster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Międzyrzecz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 40 razy

Uzasadnij wzór na pole trójkąta P=1/2r(a+b+c)

Post autor: Elminster »

Narysuj trójkąt ABC, oznacz jako O środek okręgu wpisanego. Poprowadź promienie prostopadłe do każdego z boków, oraz odcinki OA,OB,OC. Zauważ, że cały trójkąt ABC, złożony jest z trójkątów: AOB, AOC, BOC. Zatem:

\(\displaystyle{ S _{ABC} = S _{AOC} +S _{BOC} +S _{AOB} = \frac{1}{2}*|AC|*r +\frac{1}{2}*|BC|*r +\frac{1}{2}*|AB|*r = \frac{1}{2}(|AB|+|AC|+|BC|)*r}\)
ODPOWIEDZ