Oblicz długości boków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Oblicz długości boków trójkąta
W trójkącie równoramiennym ABC (AC=BC) miara kąta ACB jest równa \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość r. Oblicz długości boków trójkąta ABC.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Oblicz długości boków trójkąta
Np tak (są też inne sposoby).
2a; b - podstawa; ramię
Wyznaczyć wysokość poprowadzoną do ramienia (w zależności od boków).
Masz dwa równania z niewiadomymi (a); (b) - 1.pole (wzór z (r); 2. \(\displaystyle{ sin\alpha =...}\)
[edit] Albo :
136775.htm
2a; b - podstawa; ramię
Wyznaczyć wysokość poprowadzoną do ramienia (w zależności od boków).
Masz dwa równania z niewiadomymi (a); (b) - 1.pole (wzór z (r); 2. \(\displaystyle{ sin\alpha =...}\)
[edit] Albo :
136775.htm