1. W trójkącie prostokątnym długości wysokości i środkowej poprowadzonych z wierzchołka kąta prostego oraz długość przeciwprostokątnej tworzą ciąg geometryczny. Oblicz pole trójkąta wiedząc, że iloczyn wszystkich trzech wyrazów ciągu jest równy 8.
2. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego są równe a i b. Oblicz długość dwusiecznej kąta prostego zawartej w tym trójkącie. (jak robiłam z zależności dwusiecznej kąta do ramion to wychodziło mi równanie kwadratowe i mega przekształcenia, a to chyba nie o to chodzi)
Trójkąt prostokątny (ciąg geometryczny i dwusieczna)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trójkąt prostokątny (ciąg geometryczny i dwusieczna)
1.
\(\displaystyle{ \frac{a}{q}; a; aq}\) - podany ciąg , z zadania masz ich iloczyn , czyli a = 2 .
Środkowa (taka jak w zadaniu ) to połowa przeciwprostokątnej.
2. Np z pól tych trzech trójkątów.
\(\displaystyle{ \frac{a}{q}; a; aq}\) - podany ciąg , z zadania masz ich iloczyn , czyli a = 2 .
Środkowa (taka jak w zadaniu ) to połowa przeciwprostokątnej.
2. Np z pól tych trzech trójkątów.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Trójkąt prostokątny (ciąg geometryczny i dwusieczna)
ale nie mamy q w tym pirwszym ? A poza tym skąd wiadomo że długość jest połową ? To że dzieli na pół to wiem, ale że długość też jest połową ?-- 24 stycznia 2010, 13:03 --a w drugim jak z pól skoro nie mamy wysokości, a dwusieczna nie jest wysokością ani jednego trójąta
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trójkąt prostokątny (ciąg geometryczny i dwusieczna)
(*) wymnóż co podałem.beta666 pisze:(*)ale nie mamy q w tym pirwszym ? (**)A poza tym skąd wiadomo że długość jest połową ? To że dzieli na pół to wiem, ale że długość też jest połową ?
(***)a w drugim jak z pól skoro nie mamy wysokości, a dwusieczna nie jest wysokością ani jednego trójąta
(**) środkowa poprowadzona do przeciwprostokątnej ma długość promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym, a ten (promień) to połowa przeciwprostokątnej.
(***) ze wzoru z sinusem kąta między bokami.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Trójkąt prostokątny (ciąg geometryczny i dwusieczna)
Dalej nie czaje pierwszego, po wymnożeniu wynika że a=2 ok, ale q ?-- 24 stycznia 2010, 13:26 --ok, już mam dzięki