Dane są punkty A=(3,1) i B=(4,2). Oblicz:
a) długość odcinka AB
b) odległość punktu C=(3,-1) od prostej AB. Napisz równanie prostej równoległej do prostej AB i prostopadłej.
Dane są punkty
Dane są punkty
\(\displaystyle{ więc a) mozna obliczyc albo ze wzoru na odległość albo narysować to w układzie wspólrzędnych i z tw Pitagorasa dla trójkąta prostokatnego
ja napiszę Ci ze wzoru na odległość:
sqrt{(4-3)^2+(2-1)^2}= sqrt{2}
natomiast odległość c wynosi 2 łatwo to z rysunku widać
a czy te proste równoległe i prostopadłe to maja przechodzić przez jakieś konkretne punkty? \(\displaystyle{ }\)}\)
ja napiszę Ci ze wzoru na odległość:
sqrt{(4-3)^2+(2-1)^2}= sqrt{2}
natomiast odległość c wynosi 2 łatwo to z rysunku widać
a czy te proste równoległe i prostopadłe to maja przechodzić przez jakieś konkretne punkty? \(\displaystyle{ }\)}\)