Romby i ich przekątne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Romby i ich przekątne

Post autor: alicja44 »

W rombie ABCD przekątne mają długość 6 cm i 8 cm. Oblicz pole i obwód tego rombu.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Romby i ich przekątne

Post autor: wujomaro »

Pole to
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} d_{1} d_{2}=24}\)
Bok z tw. Pitagorasa ma 5. L=4a=20
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ