Dany jest równoległobok ABCD. Na przekątnej BD obrano dowolny punkt P, a na bokach BC i CD takie punkty K i L, że
\(\displaystyle{ PK||AB}\) i \(\displaystyle{ PL||AD}\)
Odcinki AK i AL przecinają przekątną BD w punktach M i N(odpowiednio).
Udowodnij, że pole trójkąta AMN jest równe sumie pól trójkątów BKM i DLN.
Bardzo Proszę o Pomoc.
Z góry Dziekuję!
Dany jest równoległobok ABCD
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 21 razy
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Dany jest równoległobok ABCD
niech \(\displaystyle{ [F]}\) oznacza pole figury \(\displaystyle{ F}\)
mamy pokazać, że \(\displaystyle{ [AMN]=[BKM]+[DLN]}\)
dodając stronami \(\displaystyle{ [AMB]+[AND]}\) dostajemy do udowodnienia coś takiego \(\displaystyle{ [ABD]=[ALD]+[ABK]}\)
jednakże zachodzi \(\displaystyle{ [ABK]=[ABP]}\) i \(\displaystyle{ [ALD]=[APD]}\)
czyli teza przyjmuje postać \(\displaystyle{ [ABD]=[APD]+[ABP]}\)
a to jest oczywiście prawda
mamy pokazać, że \(\displaystyle{ [AMN]=[BKM]+[DLN]}\)
dodając stronami \(\displaystyle{ [AMB]+[AND]}\) dostajemy do udowodnienia coś takiego \(\displaystyle{ [ABD]=[ALD]+[ABK]}\)
jednakże zachodzi \(\displaystyle{ [ABK]=[ABP]}\) i \(\displaystyle{ [ALD]=[APD]}\)
czyli teza przyjmuje postać \(\displaystyle{ [ABD]=[APD]+[ABP]}\)
a to jest oczywiście prawda