Udowodnij, że trójkąty mają równe pola
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 21 razy
Udowodnij, że trójkąty mają równe pola
Niech E będzie punktem przecięcia przekątnych AC i BD trapezu ABCD (\(\displaystyle{ AB||CD}\)).Udowodnij, że trójkąty ADE i BCE mają równe pola.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Udowodnij, że trójkąty mają równe pola
Wskazówka:
Zauważ, że takie samo pole mają trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ ABD}\). A \(\displaystyle{ P_{ABC} = P_{ABE} + ...}\)
\(\displaystyle{ P_{ABD}=P_{ABE}+...}\)
Zauważ, że takie samo pole mają trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ ABD}\). A \(\displaystyle{ P_{ABC} = P_{ABE} + ...}\)
\(\displaystyle{ P_{ABD}=P_{ABE}+...}\)