Znajdz długośc boku rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBL
- Podziękował: 5 razy
Znajdz długośc boku rombu
Różnica długosci przekątnych rombu równa jest \(\displaystyle{ d}\) cm ,a kąty rozwarte mają miare \(\displaystyle{ \alpha}\) Znajdz długośc boku rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znajdz długośc boku rombu
Np tak :
2a; 2b; c - przekątne; bok
\(\displaystyle{ 2a-2b=d}\) oraz \(\displaystyle{ tg(0,5\alpha)=\frac{a}{b}}\) jak również \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)
2a; 2b; c - przekątne; bok
\(\displaystyle{ 2a-2b=d}\) oraz \(\displaystyle{ tg(0,5\alpha)=\frac{a}{b}}\) jak również \(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\)