trapez rownoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dudi18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2010, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu

trapez rownoramienny

Post autor: dudi18 »

Na okręgu opisano trapez równoramienny. Kąt rozwarty trapezu ma miare 150 stopni, a odcinek łączący środki ramion ma 12cm. Oblicz długość promienia okręgu.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

trapez rownoramienny

Post autor: macpra »

https://www.matematyka.pl/81825.htm
https://www.matematyka.pl/84080.htm
http://www.matematyka.pl/next_topic/153510.htm
karwos9191
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 sty 2010, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radzyń Podlaski

trapez rownoramienny

Post autor: karwos9191 »

x,y podstawy trapezu
a ramie

\(\displaystyle{ \frac{x=y}{2}}\)=12 /*2
x+y=24 => 2A=24 => a=12

\(\displaystyle{ \frac{h}{\sin30}}\)=\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin90}}\)==>h=6
2r=h
r=3
ODPOWIEDZ