zad.18.
Obwod trojkata rownoramiennego jest rowny 250. Wiedzac ze ramie tworzy z podstawa taki kat alfa ze \(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{5}{12}}\) oblicz pole trojkata
zad.19.
Podstawa trojkata ABC ma dlugosc 12 cm. Katy przy podstawie maja miary 30 stopni i 45 stopni. Oblicz pole i obwod tego trojkata
zad.20.
Z wierzcholkow prostokata poprowadzono proste prostopadle do jego przekatnej. Proste te dziela przekatna na 3 rowne czesci, kazda o dlugosci 5cm. Oblicz pole i obwod prostokata
zad.22.
Przekatna AC rownolegloboku ABCD ma dlugosc 6cm, a przekatna BD jest prostopadla do boku AD oraz kat ostry miedzy przekatnymi ma miare 60stopni. Oblicz pole i obwod rownolegloboku.
Z gory dzieki za rozwiazanie ktoregokolwiek zadania:)
Obwód i pole trójkata.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Obwód i pole trójkata.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, o 11:51 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obwód i pole trójkata.
19.
h - wysokość poprowadzona do podstawy (dzieli ona podstawę na odcinki (x) i (12-x))
Zachodzi :
\(\displaystyle{ tg30=\frac{h}{12-x}}\) oraz \(\displaystyle{ tg45=\frac{h}{x}}\)
h - wysokość poprowadzona do podstawy (dzieli ona podstawę na odcinki (x) i (12-x))
Zachodzi :
\(\displaystyle{ tg30=\frac{h}{12-x}}\) oraz \(\displaystyle{ tg45=\frac{h}{x}}\)