1. Trapez równoramienny jest opisany na okręgu. Obwód trapezu wynosi \(\displaystyle{ 16cm}\), przekątna \(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\). Oblicz promień \(\displaystyle{ r}\) okręgu wpisanego w trapez.
2. Boki trójkąta mają długość \(\displaystyle{ 4,6,8}\) Oblicz cosinus najmniejszego kąta tego trójkąta.
z góry dziękuje za pomoc!
Trapez, trójkąt
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Trapez, trójkąt
Zad 2
Najpierw pole ze wzoru Herona. Wiemy, że pole to też: \(\displaystyle{ \frac{absin\gamma}{2}}\). Później twierdzeniem sinusów liczysz kąty. Szukasz w tablicach te kąty i liczyz cosinus.
Pozdrawiam.
Najpierw pole ze wzoru Herona. Wiemy, że pole to też: \(\displaystyle{ \frac{absin\gamma}{2}}\). Później twierdzeniem sinusów liczysz kąty. Szukasz w tablicach te kąty i liczyz cosinus.
Pozdrawiam.