przyprostokątne trójkatów
przyprostokątne trójkatów
Przyprostokątna trójkąta prostokątnego wynosi 6 cm,a pole tego trójkąta równa się 24 cm(kwadratowe).Oblicz pozostałe boki i obwód tego trójkąta.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
przyprostokątne trójkatów
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ah= \frac{1}{2}ab =24}\)
a=6
b=8
c=\(\displaystyle{ \sqrt{36+64}= \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ L=a+b+c=24}\)
Pozdrawiam....
a=6
b=8
c=\(\displaystyle{ \sqrt{36+64}= \sqrt{100}=10}\)
\(\displaystyle{ L=a+b+c=24}\)
Pozdrawiam....