Oblicz Pole kola wpisanego w trojkat

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Oblicz Pole kola wpisanego w trojkat

Post autor: Arleta19912 »

Oblicz pole kola wpisanego w trojkat prostokatny rownoramienny,jesli pole kola opisanego na tym trojkacie wynosi 16II?

Mam ze \(\displaystyle{ 16II=IIr ^{2} /;II}\)\(\displaystyle{ 16=r ^{2} /; \sqrt{}}\)r=4

-- 19 sty 2010, o 21:44 --

I co dalej?-- 19 sty 2010, o 22:02 --Pomoze ktos?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz Pole kola wpisanego w trojkat

Post autor: piasek101 »

Chętnie - tylko popraw te zapisy.

Ps. \(\displaystyle{ \pi}\)=pi
Invi86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 18 sty 2010, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jawor
Podziękował: 3 razy

Oblicz Pole kola wpisanego w trojkat

Post autor: Invi86 »

\(\displaystyle{ \prod_{}^{} 16}\)
\(\displaystyle{ r = 4}\)
Jeśli to trójkąt równoramienny prostokątny to przeciwprostokątna przechodzi przez środek okręgu opisanego czyli \(\displaystyle{ 2 * 4 = 8}\)
Równo ramienny czyli \(\displaystyle{ a ^{2} + a ^{2} = 8 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 64=2a ^{2} /:2}\)
\(\displaystyle{ 32=a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{32}=a}\)
Obliczasz Pole tego trójkąta Wpisanego w okrąg Podstawiasz pole do wzoru niżej podanego i wyliczasz promień okręgu wpisanego w trójkąt I obliczasz jego pole Powodzenia
Pole koła wpisanego do trójkąta =(a+b+c):(2) *r
ODPOWIEDZ