Miara kata srodkowego??

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Miara kata srodkowego??

Post autor: Arleta19912 »

Suma miar kator ,srodkowego i wpisanego oparych na tym samym luku wynosi 84 stopnie.Miata kata srodkowego wynosi?
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

Miara kata srodkowego??

Post autor: mala_mi »

2x-miara kąta środkowego
x- miara kąta wpisanego
\(\displaystyle{ x+2x=84}\)
\(\displaystyle{ 3x=84}\)
\(\displaystyle{ x=28}\)
\(\displaystyle{ 2x=56}\)
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Miara kata srodkowego??

Post autor: Arleta19912 »

Dzieki;)
ODPOWIEDZ