Twierdzenie Pitagorasa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
emilka2909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 16 lut 2009, o 21:23
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie Pitagorasa

Post autor: emilka2909 »

W trójkącie prostokątnym suma kwadratów długości boków jest równa 288. Oblicz przeciwprostokątną.
a)12
b)14
c)48
d)96
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 533
Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 77 razy

Twierdzenie Pitagorasa

Post autor: tim »

\(\displaystyle{ a^2 + b^2 = c^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2 = 288}\)
\(\displaystyle{ 2c^2 = 288}\)
\(\displaystyle{ c^2 = 144}\)
\(\displaystyle{ c = 12}\)
ODPOWIEDZ