Długosc przekatnej?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Długosc przekatnej?

Post autor: Arleta19912 »

Dłuzsza przekatna rombu o kacie ostrym 60 stopni i polu\(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\) ma dlugosc?-- 18 sty 2010, o 19:32 --Pomoże ktos?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długosc przekatnej?

Post autor: piasek101 »

Ten romb to dwa ,,sklejone" trójkaty równoboczne.

Bok (a) masz z zależności :

\(\displaystyle{ P=a^2\cdot sin\alpha}\) (gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt rombu)
ODPOWIEDZ