równanie stycznej okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mariusz0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 26 mar 2009, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy

równanie stycznej okręgu

Post autor: mariusz0 »

Równanie \(\displaystyle{ x^2+y^2-6x+4y-12=0}\) opisuje okrąg.Napisz równanie stycznej do okręgu w punkcie \(\displaystyle{ A}\)

Obliczamy współrzędne środka S okręgu oraz jego promień,gdzie \(\displaystyle{ S=(a,b)}\) i \(\displaystyle{ r= \sqrt{a^2+b^2-c}}\) .Z warunków zadania mamy \(\displaystyle{ -2a=6}\) i \(\displaystyle{ -2b=4}\)

I w tym punkcie kieruje swoje pytanie,a mianowicie skąd bierze się -2a i -2b
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

równanie stycznej okręgu

Post autor: piasek101 »

Ze wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (x-a)^2=...}\)

Podobne :
134155.htm
ODPOWIEDZ