Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
marta3898
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 17:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Post
autor: marta3898 »
Oblicz pole i obwód osmiokata foremnego wpisanego w okrag o promieniu 6 cm.
Prosze o szybką odpowiedź .
-
Lbubsazob
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Post
autor: Lbubsazob »
\(\displaystyle{ R=a \sqrt{ \frac{2+ \sqrt{2} }{2} } =6}\)
\(\displaystyle{ P=2(1+ \sqrt{2})a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ Ob=8a}\)