pole trókąta po podziale
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
pole trókąta po podziale
W trójkącie ABC punkt D leży na boku BC a punkt E leży na boku AC w taki sposób, że \(\displaystyle{ \left| BD\right| = \frac{1}{3} \left|BC \right|}\) oraz\(\displaystyle{ \left| AE\right| = \frac{1}{3} \left|AC \right|}\).Odcinki AD i BE przecinają się w punkcie F. Oblicz jaki procent pola trójkąta ABC stanowi pole trójkąta ABF.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
pole trókąta po podziale
Oznaczenia: \(\displaystyle{ H \,\,\,}\) - wysokość trójkąta ABC; \(\displaystyle{ \,\,\, h \,\,\,}\) - wys. trójk. AEB; \(\displaystyle{ \,\,\, h_{a} \,\,\,}\) - wys. trójk. AFB. z proporcji mamy: \(\displaystyle{ \,\,\, h = \frac{1}{3} \, H}\);
Pole trapezu ABDE: \(\displaystyle{ \,\, \frac{1}{2} \, ( a + \frac{2}{3} \, a ) \, h = .... = \frac{5}{18} a \, H}\) ;
Ponadto, pole trapezu to : \(\displaystyle{ \,\, P_{\Delta \, ABF} + P_{\Delta \, EDF} + P_{\Delta \, AEF} + P_{\Delta \, BDF} \,\,\,}\) ; Ale : \(\displaystyle{ \,\,\, P_{\Delta \, AEF} = P_{\Delta \, BDF} = P_{1} \,\,\,}\) ;
Mamy więc: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3} \, a \, ( h - h_{a} ) + \frac{1}{2} \, a \, h_{a} + 2 \, P_{1} = \frac{5}{18} \, a \, H \,\,\,}\) ;
ale \(\displaystyle{ \,\,\, P_{1} = \frac{1}{2} \, a \, ( h - h_{a}) \,\,\,}\) --> podstawiamy wyżej i po przekształceniach mamy:
\(\displaystyle{ h_{a} = \frac{1}{5} \, H}\)
Pole trapezu ABDE: \(\displaystyle{ \,\, \frac{1}{2} \, ( a + \frac{2}{3} \, a ) \, h = .... = \frac{5}{18} a \, H}\) ;
Ponadto, pole trapezu to : \(\displaystyle{ \,\, P_{\Delta \, ABF} + P_{\Delta \, EDF} + P_{\Delta \, AEF} + P_{\Delta \, BDF} \,\,\,}\) ; Ale : \(\displaystyle{ \,\,\, P_{\Delta \, AEF} = P_{\Delta \, BDF} = P_{1} \,\,\,}\) ;
Mamy więc: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{2}{3} \, a \, ( h - h_{a} ) + \frac{1}{2} \, a \, h_{a} + 2 \, P_{1} = \frac{5}{18} \, a \, H \,\,\,}\) ;
ale \(\displaystyle{ \,\,\, P_{1} = \frac{1}{2} \, a \, ( h - h_{a}) \,\,\,}\) --> podstawiamy wyżej i po przekształceniach mamy:
\(\displaystyle{ h_{a} = \frac{1}{5} \, H}\)