Trójkąt równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: alicja44 »

w trójkącie równoramiennym ramiona długości 16 cm. tworzą kąt alfa=30 stopni.Oblicz pole tego trójkąta.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Trójkąt równoramienny

Post autor: mat_61 »

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot a^{2} \cdot sin(30^{o})}\)

a - długość ramienia
ODPOWIEDZ