Wysokośc trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alicja44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 31 sty 2009, o 23:00
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Wysokośc trójkąta

Post autor: alicja44 »

Oblicz wysokość trójkąta równobocznego o polu 36 pierwiastków z 3 cm kwadratowych.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wysokośc trójkąta

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Napisz wzór na pole powierzchni trójkąta równobocznego i wyznacz z niego długość boku.
bartek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2009, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaaaa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 20 razy

Wysokośc trójkąta

Post autor: bartek5 »

\(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} = 36\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=12}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Wysokośc trójkąta

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=6 \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ