Wyznacz promień.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz promień.

Post autor: Arleta19912 »

Wyznacz promien r kola wpisanego i promien R kola opisanego na trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych a= sqrt{2} i b= 7sqrt{2} .
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Wyznacz promień.

Post autor: M Ciesielski »

Podpowiedź:
Średnica okręgu opisanego na trojkącie prostokątnym zawiera jego przeciwprostokątną.


Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz promień.

Post autor: Arleta19912 »

A nie da rady jakos nawiazac do zad?-- 17 sty 2010, o 21:15 --Ma wyjsc r=4 sqrt{5} -5 R=5
Ale nie wiem jak to zrobic. mozna ze wzoru r= frac{P}{p} lub r= frac{a+b-c}{2}
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Wyznacz promień.

Post autor: M Ciesielski »

Do znalezienia promienia okręgu opisanego na tym trójkącie potrzebujesz jedynie tego, co Ci napisałem wcześniej oraz twierdzenia Pitagorasa.

Pozdrawiam.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz promień.

Post autor: Arleta19912 »

sqrt{2} +7 sqrt{7} =c ^{2}
Nie znam sie na pierwiastkach...))n co dalej?
ODPOWIEDZ