Miary katow w rownolegloboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Miary katow w rownolegloboku

Post autor: Arleta19912 »

pole rownolegloboku o bokach a=10cm i b=12cm wynosi ^{30cm} . wyznacz miary katow tego rownolegloboku.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Miary katow w rownolegloboku

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ P=absin\alpha}\)
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Miary katow w rownolegloboku

Post autor: Arleta19912 »

a konkretnie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Miary katow w rownolegloboku

Post autor: piasek101 »

Wystarczy wstawić dane do wzoru - poszukaj co oznaczają literki.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Miary katow w rownolegloboku

Post autor: Arleta19912 »

dobra.ale jaki kat ma sinus?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Miary katow w rownolegloboku

Post autor: piasek101 »

Właśnie go szukasz (i jest jedyną niewiadomą w tym równaniu).
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Miary katow w rownolegloboku

Post autor: Arleta19912 »

tak wiem...ale jak mam to zrobic?
ODPOWIEDZ