Wyznacz pole okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: Arleta19912 »

Cieciwa okregu ma dlugosc 12 cm i dzieli prostopadla do niej srednice w stosunku 1;3.Wyznacz pole tego okregu.-- 17 sty 2010, o 21:25 --pole ma miec wartosc 48IIcm ^{2} . Tyle wiem...kto wie wiecej???i rozwiaze to zad?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: piasek101 »

Odcinki na jakie dzieli średnicę to np x; 3x. Czyli promień ma 2x.
Średnica przecina na połowę daną cięciwę.

Szukaj trójkąta prostokątnego - gdzie dwa boki będą zależne od (x) a trzeci jest dany.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: Arleta19912 »

Jest to tzw Trojkat Charakterystyczny...Mozesz to jasniej wytlumaczyc robiac pokolei czynnosci?-- 17 sty 2010, o 21:40 --skoro srednica jest podzielona w stosunku 1;3 to promien jest podzielony do polowy.trojkat jest polowa pewnego trojkata rownobocznego o wysokosci 6.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: piasek101 »

Arleta19912 pisze:Jest to tzw Trojkat Charakterystyczny...Mozesz to jasniej wytlumaczyc robiac pokolei czynnosci?
Czynności należą do Ciebie.
Zrób rysunek i korzystaj z podpowiedzi.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: Arleta19912 »

o to chodzi ze ja rysunek rozumiem...ale dalej jestem zielona....;/

-- 17 sty 2010, o 21:53 --

wychodz trojkat ktorego podstawa trojkata rownobocznego wynosi 10cm (cieciwa) tak?-- 17 sty 2010, o 21:55 --wysokosc wynosi 6cm...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: piasek101 »

Ten trójkąt o którym pisałem to : połowa cięciwy; promień; kawałek średnicy (od środka okręgu do środka cięciwy).
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: Arleta19912 »

tak...i laczac drugi kawalek z druga polawa cieciwy wychodzi trojkat rownoboczny,...i jeden bok przyprostokatny to jest wysokosc tego trojkata ktora wynosi 6 cm
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: piasek101 »

Tak - i z wzoru na wysokość takiego trójkąta (albo Pitagorasa) dostaniesz bok, czyli promień.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: Arleta19912 »

ale ja mam wyznaczyc pole tego okregu a co to ma do tego?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: piasek101 »

Poszukaj wzoru na pole koła (okrąg go nie ma) , przekonasz się po co Ci promień.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: Arleta19912 »

no dobra.... i wyjdzie
6 ^{2} +12 ^{2} =c ^{2}
c=180?

-- 17 sty 2010, o 22:42 --

c=10 sqrt{3}? tak? nie wiem czy dobrze...jak zle to popraw-- 17 sty 2010, o 22:51 --oczekuje "krok po kroku"
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: wujomaro »

\(\displaystyle{ c ^{2}=6 ^{2}+12 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2}=180}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{180}=3 \sqrt{20}}\)
Pozdrawiam.-- 18 sty 2010, o 12:40 --Zmieniamy na czynniki, z których przynajmniej 1 da się spierwiastkować:
\(\displaystyle{ \sqrt{180}= \sqrt{9 \cdot 20}= \sqrt{9} \cdot \sqrt{20}=3 \cdot \sqrt{20}=3 \sqrt{20}}\).
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

Wyznacz pole okręgu

Post autor: Arleta19912 »

Dzieki;P
ODPOWIEDZ