Figury przestrzenne
Figury przestrzenne
Oblicz pole całkowite i objętość walca, którego promień podstawy wynosi 4cm, a tworząca jest o 25% dłuższa od średnicy podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Figury przestrzenne
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ d=2r=8}\)
\(\displaystyle{ l=H=8+0,25 \cdot 8=10}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= 2\pi r^{2}+2\pi rH=32\pi + 20\pi =42\pi}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2}H=160\pi}\)
\(\displaystyle{ d=2r=8}\)
\(\displaystyle{ l=H=8+0,25 \cdot 8=10}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= 2\pi r^{2}+2\pi rH=32\pi + 20\pi =42\pi}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2}H=160\pi}\)