Obwód, sinus, pkt. przecięcia przekątnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xaari
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 16 gru 2009, o 15:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wro

Obwód, sinus, pkt. przecięcia przekątnych

Post autor: xaari »

W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym bok \(\displaystyle{ AB}\) jes równoległy do boku \(\displaystyle{ DC}\), dane są \(\displaystyle{ \sphericalangle BAD = 60 ^{o}, AB=20, DC=8, AD=5}\). Obliczyć obwód tego trapezu, sin \(\displaystyle{ \sphericalangle ADB}\) oraz odległość punktu przecięcia się przekątnych tego trapezu od jego podstaw.

Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ