trójkąty czworokąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcelus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 16 gru 2009, o 15:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

trójkąty czworokąty

Post autor: marcelus »

w pewnym czworokącie ABCD boki mają dlugosc;|AB|=9cm.|BC|=11cm,|CD|=15cm,|AD+=8cm.czy przekątna AC może mieć długość 21 cm?
PILNE!!! prosze o rozwiązanie i wytlumaczenie
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, o 14:52 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty czworokąty

Post autor: piasek101 »

Nie.
Z warunku zbudowania trójkąta z trzech danych odcinków.-- 17 stycznia 2010, 19:46 --Znowu nie mogę edytować niektórych swoich postów.

Na prośbę autora coś chcę dopisać.
Nie bardzo wiem jak (aby nie był to gotowiec) - z jakich trzech odcinków da się (a może nie) zbudować trójkąt ?
Odpowiedź na to jest rozwiązaniem zadania - patrz rysunek.
ODPOWIEDZ