Witam,
Mam takie zadanie i nie wiem jak wyznaczyć ramiona.
Podstawy trapezu mają długości a,b (a<b) a kąty ostre trapezu to \(\displaystyle{ \alpa i \beta}\). Oblicz pole tego trapezu.
i w podpowiedziach jest podane aby wyznaczyć pkt E na podstawie AB, który jest równoległy do ramienia BC. Czyli \(\displaystyle{ |AE|=a-b}\). Następnie jest napisane, że ramię \(\displaystyle{ d= \frac{(a-b)\sin \alpha}{\sin (\alpha+\beta)}}\) i nie wiem skąd takie obliczenia się wzięły. Podobnie z wysokością \(\displaystyle{ h= \frac{(a-b)\sin \alpha \sin \beta}{\sin (\alpha+\beta)}}\)
bardzo dziękuję za pomoc
wyznaczenie ramion w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczenie ramion w trapezie
Na razie nie ma co oglądać , skoro ,,a <b " to (a - b) jest ujemne i wszystkie podpowiedzi (które podajesz) są złe.magdagie pisze:Witam,
Mam takie zadanie i nie wiem jak wyznaczyć ramiona.
Podstawy trapezu mają długości a,b (a<b) a kąty ostre trapezu to \(\displaystyle{ \alpa i \beta}\). Oblicz pole tego trapezu.
i w podpowiedziach jest podane aby wyznaczyć pkt E na podstawie AB, który jest równoległy do ramienia BC. Czyli \(\displaystyle{ |AE|=a-b}\). Następnie jest napisane, że ramię \(\displaystyle{ d= \frac{(a-b)\sin \alpha}{\sin (\alpha+\beta)}}\) i nie wiem skąd takie obliczenia się wzięły. Podobnie z wysokością \(\displaystyle{ h= \frac{(a-b)\sin \alpha \sin \beta}{\sin (\alpha+\beta)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczenie ramion w trapezie
Np tak - po zobaczeniu trójkąta o podstawie (a-b); bo można też inaczej.
Wysokość (h) dzieli podstawę na odcinki (x) (przy kącie alfa) i (a-b-x).
Zachodzi :
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{h}{x}}\) oraz \(\displaystyle{ tg\beta=\frac{h}{a-b-x}}\) (z tego (h) takie jak podają - pobawili się tylko tymi tangensami, jak dla mnie nie jest to konieczne).
Możesz otrzymać np : \(\displaystyle{ h=\frac{(a-b)tg\alpha\cdot tg\beta}{tg\alpha+tg\beta}}\) (to jest to samo co podali).
Wysokość (h) dzieli podstawę na odcinki (x) (przy kącie alfa) i (a-b-x).
Zachodzi :
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{h}{x}}\) oraz \(\displaystyle{ tg\beta=\frac{h}{a-b-x}}\) (z tego (h) takie jak podają - pobawili się tylko tymi tangensami, jak dla mnie nie jest to konieczne).
Możesz otrzymać np : \(\displaystyle{ h=\frac{(a-b)tg\alpha\cdot tg\beta}{tg\alpha+tg\beta}}\) (to jest to samo co podali).