Oryginalny zapis zadania:
Napisac rownanie stycznej do linii:
\(\displaystyle{ y=\frac{x^3}{3}}\) w punkcie \(\displaystyle{ x=-1}\)
Domyslam sie, ze profesorowi chodzilo o funkcje a nie o linie
rownanie stycznej do linii
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ldz
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
rownanie stycznej do linii
Profsorowi chodziło o linię będącą graficzną inerpretacją wykresu funkcji. Widać to z jej (funkcji) zapisu.
Niech \(\displaystyle{ y=ax+b}\) będzie równaniem szukanej prostej.
\(\displaystyle{ a=y'_{x=-1}=(-1)^2=1 \ i \ 1 \cdot (-1)+b= \frac{(-1)^3}{3}.}\)
Niech \(\displaystyle{ y=ax+b}\) będzie równaniem szukanej prostej.
\(\displaystyle{ a=y'_{x=-1}=(-1)^2=1 \ i \ 1 \cdot (-1)+b= \frac{(-1)^3}{3}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ldz
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
rownanie stycznej do linii
Współczynnik kierunkowy a stycznej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) w punkcie \(\displaystyle{ x_0}\) do wykresu f(x) jest równy wartości pierwszej pochodnej f(x) w tym punkcie a wartość y w \(\displaystyle{ x_0}\) jest taka sama jak \(\displaystyle{ f(x_0).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ldz