Oblicz wysokośc i obwód rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
caspin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 6 razy

Oblicz wysokośc i obwód rombu

Post autor: caspin »

Oblicz wysokośc i obwód rombu o przekątnych 9cm i 12 cm.

Pole tego rombu wynosi 54 \(\displaystyle{ cm^{2}}\)

Bok a policzyłem z tw. Pitagorasa \(\displaystyle{ 4,5^{2}+ 6^{2}= 40,25^{2}}\)
c= \(\displaystyle{ \sqrt{40,25}}\)

Nie jestem pewien co do obliczenia tego boku, proszę o sprostowanie
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Oblicz wysokośc i obwód rombu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ c^2=4,5^{2}+ 6^{2}=56,25}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{56,25}}\)
\(\displaystyle{ c=7,5}\)
caspin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 6 razy

Oblicz wysokośc i obwód rombu

Post autor: caspin »

Dziękuje czyli bok rombu wynosi 7,5cm czyli Obwód 4a= 30cm . tylko teraz mnie zastanawia jak mam się zabrać do obliczenia tej wysokości skoro mam bok i przekatne
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Oblicz wysokośc i obwód rombu

Post autor: anna_ »

Wysokość policzysz z pola.
\(\displaystyle{ \frac{ch}{2}= \frac{ef}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, o 16:53 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
caspin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 7 sty 2010, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 6 razy

Oblicz wysokośc i obwód rombu

Post autor: caspin »

\(\displaystyle{ e * f = 9*12 / 9 = 108/9 = 12}\)

Wysokość 12 ? Dobrze ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Oblicz wysokośc i obwód rombu

Post autor: anna_ »

Miałam literówke we wzorze, już ja poprawiłam.
\(\displaystyle{ 7,5h=9 \cdot 12}\)
\(\displaystyle{ 7,5h=108}\)
\(\displaystyle{ h=14,4}\)-- dzisiaj, o 18:13 --Znowu pomyłka.
Powinno być:
\(\displaystyle{ ch= \frac{ef}{2}\)
\(\displaystyle{ 7,5h= \frac{9 \cdot 12}{2}}\)
\(\displaystyle{ 7,5h= 54}\)
\(\displaystyle{ h=7,2}\)
ODPOWIEDZ