Odległość wierzchołka od boku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Odległość wierzchołka od boku

Post autor: Lbubsazob »

Dany jest czworokąt o bokach AB=4, BC=5, CD=3, DA=6. Wiadomo ponadto, że można na nim opisać okrąg. Oblicz odległość wierzchołka D od boku AB.

Ta odległość to ma być od końca odcinka czy od środka?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Odległość wierzchołka od boku

Post autor: piasek101 »

Prawdopodobnie (nie robiłem) ani od jednego ani od drugiego - opisowo - poprowadzić prostą prostopadłą do odcinka przez dany punkt, przecina ona odcinek w punkcie - odległość danego i tego przecięcia jest szukana.
ODPOWIEDZ