Wyznacz długość promienia okręgu wpisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Wyznacz długość promienia okręgu wpisanego
Dany jest trójkąt o bokach 4,6 i kącie między nimi \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\). Wyznacz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz długość promienia okręgu wpisanego
Np tak :
- z kosinusów trzeci bok
- pole ze wzoru z sinusem kąta
- promień z zależności \(\displaystyle{ P=0,5\cdot O_b\cdot r}\)
- z kosinusów trzeci bok
- pole ze wzoru z sinusem kąta
- promień z zależności \(\displaystyle{ P=0,5\cdot O_b\cdot r}\)