nie umiem rozwiązac zadania
muszę rozwiązać zadanie o treści
wyznacz pole rombu jeżeli jego przekątne są w stosunku 3:1, a bok rombu ma długość \(\displaystyle{ 3\sqrt{10}}\).
Długośc boku rombu.
Długośc boku rombu.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, o 16:48 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Długośc boku rombu.
Ozanczam p, q przekątne rombu. Z danych zadania,twierdzenia Pitagorasa i własności rombu \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{p}{g}= \frac{3}{1} \\ \left( \frac{p}{2} \right)^2+\left( \frac{q}{2} \right)^2=3^2\\P_{rombu}= \frac{p \cdot q}{2} \end{cases}}\).