Oblicz obwód trapedu ////Figury Podobne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
radzym94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 14 gru 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 24 razy

Oblicz obwód trapedu ////Figury Podobne

Post autor: radzym94 »

Witam muszę obliczyć na jutr zadanie które brzmi tak

Boki trójkąta ABC mają długości |AB|=5cm |BC|=6 cm |AC|=9cm
Na boku AB odmierzamy odcinek AD długości 2cm i przez punkt D prowadzimy prostą równoległą bo boku AC.Prosta ta przecina bok BC w punkcie E.Oblicz obwód trapezu ADEC


Proszę o napisanie jak to obliczyć Z góry dziękuję
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Oblicz obwód trapedu ////Figury Podobne

Post autor: piasek101 »

Jutro to dzisiaj, zatem już dla innych.

Prawie z tematu :

\(\displaystyle{ \frac{9}{5}=\frac{|DE|}{5-2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{|CE|}{2}=\frac{6-|CE|}{5-2}}\)
ODPOWIEDZ