punkt C dzieli odcinek AB
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 sty 2010, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poniatowa
- Podziękował: 3 razy
punkt C dzieli odcinek AB
punkt C dzieli odcinek AB dł 24cm na dwa odcinki których stosunek długości jest równy 6:2 jaka jest długosc kazdego z odcinków???
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
punkt C dzieli odcinek AB
\(\displaystyle{ x}\) - długość I odcinka
\(\displaystyle{ y}\) - długośc II odcinka
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y} = \frac{6}{3} \\ x+y=24 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y}\) - długośc II odcinka
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y} = \frac{6}{3} \\ x+y=24 \end{cases}}\)