Usuwanie niewymiernośći

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
vanes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 gru 2009, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Usuwanie niewymiernośći

Post autor: vanes »

Witam!
Proszę o pomoc w usunięciu niewymierności z następującego ułamka:
\(\displaystyle{ a=\frac{4}{\sqrt{2}-1}}\)
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

Usuwanie niewymiernośći

Post autor: Vieshieck »

\(\displaystyle{ a = \frac{4}{ \sqrt{2} -1} \cdot \frac{ \sqrt{2} +1}{ \sqrt{2} +1} = \frac{4(\sqrt{2} +1) }{1} = 4(\sqrt{2} +1)}\)
ODPOWIEDZ