Dane są dwa okręgi współśrodkowe. W większym okręgu poprowadzono cięciwę długości 12cm styczną do mniejszego okręgu.
Oblicz pole pierścienia kołowego tzn. figury ograniczonej tymi okręgami.
Oblicz pole pierścienia kołowego
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Oblicz pole pierścienia kołowego
więc : R - promień większego koła
r- promień mniejszego koła
promień jest prostopadły do prostej stycznej do okręgu. stąd rówanie :
\(\displaystyle{ r ^{2}+6 ^{2}=R ^{2}}\)
drugie równanie :
gdy mamy ten trójkąt o bokach R R 12
to jego pole wyrażam na dwa sposoby :
\(\displaystyle{ 0.5*12*r= \sqrt{p*(p-R)*(p-R)*(p-12)}}\) - wzór Herona
p - połowa obwodu.
z tych dwóch równań wyliczysz r i R potem wyliczysz pole dużego koła i odejmiesz pole mniejszego.
to będzie koniec wiem że metoda nie jest przyjemna
pzdr:D
r- promień mniejszego koła
promień jest prostopadły do prostej stycznej do okręgu. stąd rówanie :
\(\displaystyle{ r ^{2}+6 ^{2}=R ^{2}}\)
drugie równanie :
gdy mamy ten trójkąt o bokach R R 12
to jego pole wyrażam na dwa sposoby :
\(\displaystyle{ 0.5*12*r= \sqrt{p*(p-R)*(p-R)*(p-12)}}\) - wzór Herona
p - połowa obwodu.
z tych dwóch równań wyliczysz r i R potem wyliczysz pole dużego koła i odejmiesz pole mniejszego.
to będzie koniec wiem że metoda nie jest przyjemna
pzdr:D
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz pole pierścienia kołowego
Ciekawy jestem co wyliczył założyciel tematu z wskazówki podanej przez poprzednika.
Ja proponuję takie rozwiązanie.
Pole pierścienia = pi * R^2 - pi * r^2 = pi * (r^2 + 6^2) - pi * r^2 =
= pi * r^2 + 36 * pi - pi * r^2 = 36 * pi
czyli, pole pierścienia = 36 * pi
Ja proponuję takie rozwiązanie.
Pole pierścienia = pi * R^2 - pi * r^2 = pi * (r^2 + 6^2) - pi * r^2 =
= pi * r^2 + 36 * pi - pi * r^2 = 36 * pi
czyli, pole pierścienia = 36 * pi