Okrąg wpisany w wycinek koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Stonek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 2 sty 2008, o 19:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Okrąg wpisany w wycinek koła

Post autor: Stonek »

Witam,

Rozwiązywałem sobie zadania na maturę i niestety trafiłem na problemu. Nie wiem jak rozwiązać to zadanie. Proszę o jakąkolwiek pomoc.
Będę niesamowicie wdzięczny!


Oto zadanie:
W wycinek koła o promieniu długości R i kącie środkowym o mierze \(\displaystyle{ \alpha}\) wpisano okrąg.

a) Wyznacz długości promienia r tego okręgu.

b) Wyznacz \(\displaystyle{ \alpha}\), dla którego \(\displaystyle{ r= \frac{1}{3}R}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Okrąg wpisany w wycinek koła

Post autor: anna_ »

151383.htm
ODPOWIEDZ