Obliczenia na równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
SenioritaKamilaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Obliczenia na równoległoboku

Post autor: SenioritaKamilaK »

W równoległoboku, w którym jden z boków jest 2 razy dłuższy od drugiego, kąt ostry ma miarę 60, a dłuższa przekątna ma długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)

a) Oblicz długosci boków równoległoboku
b) Oblicz długośc wysokości równoległoboku poprowadzonej na dłuższy bok
c) Oblicz objetośc bryły otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokoł dłuższego boku.

Czy mógłby mi ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Obliczenia na równoległoboku

Post autor: wujomaro »

a)\(\displaystyle{ d_{2} = a^{2}+2ab cos \alpha + b^{2}=4 \sqrt{3}}\)
Z tego wyliczysz sobie a oraz b.
b)Pole to \(\displaystyle{ ab sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\)=60 stopni
Mając pole podstawiasz i wychodzi:
\(\displaystyle{ ab sin \alpha =ah}\)
wyliczasz h
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ