Miary kątów wewnętrznych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ozzie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 sty 2010, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zduńska Wola

Miary kątów wewnętrznych

Post autor: Ozzie »

Wykaż ze jeżeli alfa, beta i gama są miarami kątów wewnętrznych trójkąta to sina + sinB > sin y
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

Miary kątów wewnętrznych

Post autor: exupery »

\(\displaystyle{ \alpha + \beta + \gamma = \pi \\ \gamma = \pi - ( \alpha + \beta) \\ \sin( \pi -( \alpha +\beta)) = \sin( \alpha+ \beta) \\ \sin( \alpha + \beta) = \sin( \alpha) \cos (\beta)+ \sin( \beta) \cos( \alpha)}\)
kosinus beta i kosinus alfa nie moga być jednocześnie równe 1
ODPOWIEDZ