oblicz r
-
- Użytkownik
- Posty: 263
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno / Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 17 razy
oblicz r
Przeciwprostokątna ma dł 10 cm, obwód takiego trójkąta to 24 cm, pole to 24 cm.
Jest taki wzór na pole trójkąta: \(\displaystyle{ P=p \cdot r}\), gdzie p jest połową obwodu.
Mamy zatem \(\displaystyle{ 24=12r \Leftrightarrow r=2}\).
Jest taki wzór na pole trójkąta: \(\displaystyle{ P=p \cdot r}\), gdzie p jest połową obwodu.
Mamy zatem \(\displaystyle{ 24=12r \Leftrightarrow r=2}\).