znajdz miare kata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Cecylia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 21 lut 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 7 razy

znajdz miare kata

Post autor: Cecylia »

W trójkącie równoramiennym ABC AC=BC = 4 oraz AB=6. oblicz promien okregu opisanego na tym trojkącie
Awatar użytkownika
Rooibos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 lut 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: I LO im. St. Dubois
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 4 razy

znajdz miare kata

Post autor: Rooibos »

Wzór na pole okręgu opisanego:
\(\displaystyle{ R = \frac{abc}{4P}}\)

oblicz wysokość wychodzącą z wierzchołka C, potem pole i podstaw do wzoru:)
ODPOWIEDZ