Podobieństwo figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
patrryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Podobieństwo figur

Post autor: patrryk »

Witam. Jestem po raz pierwszym na tym. To mój pierwszy post na tym forum i zapewne nie ostatni :)

1. Boki trójkąta ABC mają: 10,5 cm, 7,5 cm, 15 cm, a boki trójkąta KLM, podobnego do trójkąta ABC, mają: 5 cm, 10 cm, 7 cm. Skala podobieństwa trójkąta KLM do trójkąta ABC wynosi:
A. \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)

B. \(\displaystyle{ \matfrak1,5}\)

C. \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)

D. \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)

2. Długość boków trójkąta ABC są równe 12 cm, 24 cm, 30 cm. Różnica długości największego i najmniejszego boku trójkąta A' B' C' podobnego do trójkąta ABC wynosi 6 cm. Obwód trójkąta A' B' C' to:
A. \(\displaystyle{ \matfrak33}\) \(\displaystyle{ cm}\)
B. \(\displaystyle{ \matfrak22}\) \(\displaystyle{ cm}\)
C. \(\displaystyle{ \matfrak30}\) \(\displaystyle{ cm}\)
D. \(\displaystyle{ \matfrak24}\) \(\displaystyle{ cm}\)

3. Długość boków prostokąta są równe 8 cm i 20 cm. Wymiary prostokąta podobnego, którego obwód jest równy 14 cm, wynoszą:
A. \(\displaystyle{ 4}\) \(\displaystyle{ cm}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ 10 cm}\)
B. \(\displaystyle{ 6}\) \(\displaystyle{ cm}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ 8}\) \(\displaystyle{ cm}\)
C. \(\displaystyle{ 3}\) \(\displaystyle{ cm}\) \(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ 4}\) \(\displaystyle{ cm}\)
D. \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ cm}\)\(\displaystyle{ i}\) \(\displaystyle{ 5}\) \(\displaystyle{ cm}\)
dupakaka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 sty 2010, o 14:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 1 raz

Podobieństwo figur

Post autor: dupakaka »

miałeś na lekcji definicję podobieństwa?
patrryk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Podobieństwo figur

Post autor: patrryk »

Tak, miałem...
ODPOWIEDZ