Witam, mam nadzieje że znów mi pomożecie.
Zadania brzmią tak:
1. na okręgu opisano trapez o ramionach długosci 20cm i 13cm oraz polu 198cm^2. Oblicz długosci podstaw trapezu.
2.W trapez o polu 18 i obwodzie 18 można wpisac okrąg. Oblicz długosci boków trapezu.
Dodam że porozpisywałem sobie wszystkie twierdzenia jakie znam, wzory itp, i niewiem jak to rozwiązać ;/. Z góry dziękuje za pomoc.
Trapez opisany na okregu.
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 25 razy
Trapez opisany na okregu.
1. gdy w trapez da sie wpisac kolo to sumy dlugosci bokow przeciwleglych sa rowne...
w przypadku naszego trapezu skoro suma dlugosci ramion to 33cm, to i suma dlugosci podstaw to 33cm
ze wzoru na pole trapezu obliczymy wysokosc: 12cm
teraz wykonujac rysunek pomocniczy i korzystajac z twierdzenia pitagorasa obliczamy fragmenty dluzszej podstawy... jeden z nich ma 16 a drugi 7cm.. oczywiscie pozosatje 3 fragment o dlugosci podstawy krotszej..
teraz rozwiazujemy rownanie (wykorzystujac ze suma dlugosci podstaw to 33:
2x+7+16=33
x=5
poniewaz x to fragment dluzszej podstawy oraz krotsza podstawa, to:
- krotsza podstawa ma 5cm
- dluzsza podstawa ma 5+7+16=28cm
w przypadku naszego trapezu skoro suma dlugosci ramion to 33cm, to i suma dlugosci podstaw to 33cm
ze wzoru na pole trapezu obliczymy wysokosc: 12cm
teraz wykonujac rysunek pomocniczy i korzystajac z twierdzenia pitagorasa obliczamy fragmenty dluzszej podstawy... jeden z nich ma 16 a drugi 7cm.. oczywiscie pozosatje 3 fragment o dlugosci podstawy krotszej..
teraz rozwiazujemy rownanie (wykorzystujac ze suma dlugosci podstaw to 33:
2x+7+16=33
x=5
poniewaz x to fragment dluzszej podstawy oraz krotsza podstawa, to:
- krotsza podstawa ma 5cm
- dluzsza podstawa ma 5+7+16=28cm